Weather Forecast | Weather Maps | Weather Radar


Voittoja uusien taktisten tuulten tuivertaessa

Jaa Facebookissa!

28.01.14

Kolmen auton karavaanista nousi Otanmäen urheilukeskuksen parkkipaikalle harvinainen näky. UIFK koripallo oli saanut ensimmäistä kertaa liikkeelle täyden kymmenen pelaajan rosterin, kun esimerkiksi Heikki Dubatscheff oli saanut lääkäriltä peliluvan ja Veli-Matti Hiekkataipale oli malttanut laskea pöytätennismailan kädestään, sekä jättää palokunnan kahvion donitsit hetkeksi rauhaan. Laajasta pelaajaringistä johtuen taktiikaksi valittiin pitkän analysoinnin jälkeen kahden tasavahvan viisikon muodostaminen ja vastustajan väsyttäminen kovaa pelitempoa ylläpitäen.

”Haluan kiittää seurajohtoa rohkeudesta astua tuntemattomaan ja antaa luottoa joukkueen kaikille jäsenille. Tosin muutaman minuutin ajan molempien pelien lopussa seurajohto panikoi ja hylkäsi sosiaalipallon laittamalla kuumat pelaajat kentälle, mutta annetaan tämä anteeksi, koska vanhat tavat istuvat tiukassa ja tällä varmistettiin vastustajan lopullinen lannistaminen”, heittävänä takamiehenä uurastanut Niko Lehtinen tuumaili (uhka)rohkeasti pelien jälkeen.

UIFK – Taivalkosken Kuohu 32-30 (11-14)
Lustig 12
Jokikokko 8

Moni Otanmäen urheilutalolla paikalla ollut hieraisi silmiään muutamaan kertaan UIFK:n aloitusviisikon astellessa kentälle. Sekä Juha Karjalainen että Olli Siponen aloittivat ottelun vaihtopenkillä! Tietenkään ulkopuolisilla ei ollut vielä tässä vaiheessa tietoa IFK:n uudesta peluutustaktiikasta, mikä osaltaan selitti poikkeuksellista otteluun lähtöä. Joka tapauksessa IFK:n ottelun alku oli ties monennenko kerran kankea ja jännittynyt. Miespuolustus vuoti totutusti ja pian nähtiinkin jo perinteinen 2-3-paikkapuolustus molemmilta viisikoilta. Taivalkoski pysyi kuskin paikalla läpi ottelun lähinnä vahvan levypallopelaamisensa ansiosta. Etenkin IFK:n keskushyökkääjä Markus Jokikokko saa ottaa tästä asiasta kritiikkiä osakseen, olkoonkin, että teki jälleen pari tärkeää koria tiukassa tilanteessa. Ottelun loppu oli IFK:n osalta eeppinen. Halla saapui Mika Lustigin muodossa viemään Taivalkosken koko sadon, sillä miehen kaksi jäätävää kolmen pisteen heittoa viimeisen 30 sekunnin aikana veivät UIFK:n niukkaan voittoon. Lustigin osumatarkkuus kaaren takaa oli muutenkin ihailtavalla tasolla, sillä hän pussitti kaikki kaksitoista pistettään kolmosilla.

”Oli hieno pitkästä aikaa olla pelihommissa mukana. Ja hyvältä tuntui ensimmäistä kertaa kantaa päällä IFK:n äärimmäisen tyylikästä peliasua”, ottelun sankari Lustig kommentoi lehdistölle.

Voitosta huolimatta pelitapahtumiin ei voida IFK-leirissä olla täysin tyytyväisiä, sen verran kankeasti ottelu lähti taas liikkeelle. Seuraavassa tiistai-kokouksessa tullaan varmasti keskustelemaan siitä, miten otteluihin valmistautumista muutetaan, jotta alavireisistä otteluiden aluista päästäisiin eroon.

”Selvä mietinnän paikka, miten voidaan parantaa. Jos olisimme hävinneet TaKulle, niin mie oisin romahtanu”, Pekka Seeskorpi pohti vakavana katse suunnattuna kaukaisuuteen.

Myös otteluiden välissä UIFK:n miehet osoittivat ammattimaista otetta niin pingis- kuin toimitsijapöydänkin luona. IFK:n omassa ottelussa pahasti ailahdellut toimitsijatoiminta oli taas korkealla tasolla Heikki Siposen ottaessa vastuulleen ajanoton ja tulostaulun, sekä Pekka Seeskorven vedellessä päättäväisesti viivoja ja numeroita pöytäkirjaan. Juha Karjalainen kävi spontaanisti viheltämässä tuomarina yhden ottelun ja tekikin sen jämäkästi. Pelaajat osoittivat myös rautaista urheilullisuutta ja itsehillintää kolmen kilon suklaalaatikon vieressä, joka oli tuotu kisapaikan kahvioon. Kenenkään ei ainakaan nähty ottavan paria namua enempää.

UIFK – Kuhmon Kiva 44-35 (x-x)
Nevala 13
Hiekkataipale 8
Jokikokko 7

Toinen ottelu sujui huomattavasti paremmin UIFK:n pysyessä johdossa ottelun alusta loppuun. Laajempi materiaali takasi sen, että lopussa kolme ottelua päivän aikana urakoineet kuhmolaiset eivät päässeet edes iholle. Jos ensimmäisessä pelissä Lustig oli tähti IFK:n taivaalla, toisessa ottelussa se oli tulokaskauttaan pelaava Mikael Nevala. Pitkänhuiskea vasuri käytti säälimättä pituusylivoimansa hyväkseen lähes päätä lyhyempää puolustajaansa vastaan. Maininnan ansaitsee myös tapa, jolla Nevala sinkoutui kerta toisensa jälkeen nopeisiin vastahyökkäyksiin päättäen ajonsa vastustamattoman tehokkaasti. Kuhmo-peli oli muutenkin ensimmäinen ottelu pitkään aikaan, jossa UIFK ylipäätään pääsi nopeisiin vastahyökkäyksiin. Ehkäpä joukkueen keskinopeus on viimeinkin kääntynyt nousuun, ei vähiten Nevalan ja toisen nuoren, Juhana Kärkkäisen ansiosta. Ottelussa nähtiin myös toinen harvinainen tapahtuma, kun yleensä ainoastaan korin alla viihtyvä Markus Jokikokko heitti kaksivuotisen UIFK/Ylioppineet uransa ensimmäisen pelitilanne-kolmosensa, ja myös upotti sen.

”Kun pallo lähti kädestä, pystyin aistimaan sen miten kaikki pidättivät hengitystään. Tiesin, että jos menee ohi, vaihtopenkki kutsuu koko loppu-ottelun ajaksi. Ajattelin jopa, että menettäisin avauskokoonpano-paikkani”, 3XL-shortseissa pelannut Jokikokko analysoi omaa onnellisesti päättynyttä venäläistä rulettiaan.

UIFK-legioona poistui siis suut makeana pimentyneestä kainuulaisesta miljööstä. Autoissa availtiin ansaittuja palautusjuomatölkkejä tasaiseen tahtiin ja käytiin läpi ottelut vielä mentaalitasolla terapiamielessä. Pientä erimielisyyttä tosin aiheutui pohdittaessa, kumpi viisikoista oli ollut ykkönen ja kumpi kakkonen. Joka tapauksessa mitalipelihaaveet pysyivät elossa. Kahden viikon päästä pelattavassa viimeisessä runkosarja-turnauksessa voittoja pitäisi vielä pystyä ottamaan, vähintään yksi, ehkä jopa kaksi. Vastustajat kuitenkin kovenevat ja jäämme jännittämään, miten IFK:n käy.

UIFK:n kokoonpano:

X-kenttä:

PG: 5 Pekka Seeskorpi
SG: 9 Mika Lustig
SF: 8 Juhana Kärkkäinen
PF: 11 Veli-Matti Hiekkataipale
C: 10 Markus Jokikokko

Y-kenttä:

PG: 15 Juha Karjalainen
SG: 4 Niko Lehtinen
SF: 13 Olli Siponen
PF: 6 Heikki Dubatscheff
C: 7 Mikael Nevala

Huoltaja/Toimitsija/Kuvaaja: Heikki Siponen

Kainuu Openin sarjatilanne:
http://www.basket.fi/sarjat/sarjan_etusivu/?season_id=87741&league_id=25393


... vanhempia tarinoita ...